fbpx
+386 40 802 437 hello@verdy.net

🌍 PRODAJA NA AMAZONU – 3 KORAKI ZA USPEH

 
Prodaja na Amazonu je relativno enostaven način, kako lahko podjetje odpre dodaten prodajni kanal. Amazon je največji spletni trgovec in po lastnih izkušnjah in poiskusih prodaje na Ebay, C-Discount in drugih, lahko povem, da je Amazon res gigant. Prodaja, ki se jo lahko doseže na Amazonu je vsaj x10 od ostalih kanalov, ta pa še raste. To pa hkrati pomeni, da je tam največ konkurence in če niste na to pripravljeni in opremljeni s pravim znanjem, boste prodali malo.
Prodaja na Amazonu - Tržna analiza

▶️ NA KATEREM TRGU SE IZVAJA PRODAJA NA AMAZONU?

Prodaja na Amazonu se izvaja na velikih trgih po svetu. Največji Amazonov trg je ZDA, sledi mu Nemčija, UK, Japonska in nato ostali: Italija, Španija, Francija, Australija. Na ZDA se proda največ, to pa pomeni tudi, da je tam največ konkurence. Kar pa ne pomeni, da se tam ne da najti poslovnih priložnosti. Poznam kar nekaj primerov, iz mojih svetovanj posameznikom in podjetjem, ko sem bil seznanjem z zanimivimi produkti, ki v ZDA niso imeli veliko konkurence, prodaje pa so bile dobre.

Na drugi strani je v Evropi občutno manj konkurence in kljub manjši prodaji, ta vztrajno raste, sploh na Nemškem trgu, ki je velikanski. Zanimiva je tudi Italija, kjer je konkurence res malo, prodaja pa ne tako majhna. Italijanski e-commerce je slabo razvit, zato je tukaj še toliko večja priložnosti Amazona, da prevzame tržni primat.

▶️ 3 KORAKI ZA USPEŠNO/NEUSPEŠNO PRODAJO NA AMAZONU

Ali bo prodaja na Amazonu uspešna lahko z neko verjetnostno napoveš naprej, nikoli pa ne moreš tega 100% vedeti, dokler trga ne stestiraš. Mi se pri naši prodaji nikoli nismo posluževali kakšnih posebnih metod za manipulacijo z Amazonovih algoritmom, kot to večina dela. Pa smo vseeno dosegli 140.000 € prodaje na mesec.

Raje smo se osredotočali na to, da smo vstopili na trgu tam kjer je bila potreba in to potrebo zadovoljili na več ali manj organski način. Zato smo testirali veliko produktov in ugotovili, da je veliko uspeha odvisno od samega produkta oz. od same potrebe na trgu. Če potreba je, potem boš prodal, če potrebe ni, oz. je prenasičenost s podobnimi produkti prevelika se boš mučil s prenizkimi cenami, pritiskom konkurence, dragim oglaševanjem, …

 

▶️ 1. KORAK: Tržna analiza

Preden poizkusite prodajo na Amazonu morate opravili vsaj osnovno tržno analizo. Danes je to precej enostavno z orodjem Jungle Scout ali Unicorn Smasher. Dobite podatke o mesečni prodaji vsakega proizvoda, številu revjujev (ki so merilo konkurence) in cenah, ki so na Amazonu nižje kot drugje. Dobite tudi kup drugih podatkov, ki so uporabni. Takšna analiza je samo nek pokazatelj. Nikoli pa ne morete vedeti, če izdelka ne stestirate na trgu.

To lahko naredite sami, vsaj da vidite, da trg na za vašo prodajo na Amazonu izdelek obstaja. Druga nevarnost, ki jo lahko spregledate na prevelika konkurenca! V tem primeru se boste zelo mučili s prodajo, oglaševanje pa bo drago.

Kljub temu, da lahko sami pridobite veliko podatkov je dobro, da vam to vsaj pregleda nekdo, ki že ima izkušnje s prodajo na Amazonu. Tendenca je, da na začetku, ko vidite da se nečesa veliko proda, se vam pojavi slika vas in plaže kako pijete limonado, denar pa vam priteka samodejno v žep. Ne tako hitro! Če se veliko proda, tam pa je veliko konkurence, vam bo zelo težko! Modro je, da si poiščete nekoga z izkušnjami.

V končni fazi vam lahko takšno analizo opravimo tudi mi, ali pa vsaj svetujemo.

Izsek iz analize trga na Amazonu

Prodaja na Amazonu - Tržna analiza

▶️ 2. KORAK: Kalukacija cene

Tržna analiza nam je recimo povedala, da se nekaj prodaja, konkurenca je znosna in izplačalo bi se vsaj potestirati trg, da vidimo kaj lahko naredimo.

Še prej pa je en pomemben korak. KALKULACIJA CENE!

Amazon ni tako zelo poceni, zato izdelki pod 20 € težko gredo skozi s kalkulacijo, sploh če nam Amazon robo skladišči in pošilja. Poleg tega so cene na Amazonu nizke, saj je to Amazonov poslovni model, za katerega navdih je Jeff Bezos dobil pri Samu Waltonu iz Wall-Marta. Amazon želi privabiti kupce z široko izbiro, nizkimi cenami in hitrim pošiljanjem.

Vzemimo primer prodaje izdelka, ki stane 30 € na Amazonu.

KALKULACIJA:

  • Promet: 30 €
  • Amazonova provizija od prodaje 15%: – 4,5 €
  • Amazon FBA cena (skladiščenje in pošiljanje Amazona): – 4 €
  • Amazonovo oglaševanje na klik: – 3 €
  • OSTANEK (izplačilo na naš TRR): 18,5 €
  • Od prometa 30 € plačamo še DDV: – 6,6 €
  • Proizvodna/Nakupna cena izdelka: – 6 €
  • DOBIČEK pred obdavčitvijo: 5,9 €

Izračunali smo, da lahko na Amazonu prodajamo s profitom (čemur pa ni vedno tako). Zato se lotimo naslednjega koraka.

 

▶️ 3. KORAK: Postavitev izdelka na Amazon in testiranje trga

S tržno analizo smo ugotovili smo, da ima izdelek potencial, s kalkulacijo pa da lahko konkuriramo cenam na Amazonu. Opomba: Cena ni toliko pomembna, če prodajamo poznano blagovno znamko, ki ji ljudje zaupajo. Takrat lahko prodajamo tudi po višji ceni.

Sedaj pa moramo izdelek dejansko testirati na trgu in dobiti empirične podatke o tem kako je izdelek dejansko potencialen. Če bomo v prvem mesecu prodali zadovoljvo število izdelkov, potem pomeni, da se nama izplača vložiti več časa in izdelek tudi izdatno marketinško podpreti. Tako delajo tudi pri Studio Moderni. Najprej testirajo, ko pa vidijo, da se nekaj prime, pa to marketinško izpilijo, saj vedo, da se izdelek že z minimalnim trudom prodaja. Temu se reče lean startup metoda. Priporočam knjigo Eric Ries – Lean Startup.

 

▶️ 3.1 Postavitev izdelka na trg:

– Raziskava ključnih besed pod katerimi kupci iščejo izdelek na Amazonu,

– Izdelava opisa produkta in fotografij. Določitev cene in načina pošiljanja (Amazon FBA ali pošiljamo sami).

 

▶️ 3.2 Pridobi se 3 do 5 ocen izdelkov in vklopi oglaševanje in vidimo kako je s prodajo.

Šele po empiričnih podatkih bomo lahko sklepali ali je izdelek potencialen za Amazon ali ne.

 

▶️ 3.3 ČE SE OPAZI POTENCIAL,

se izdelek bolj obsežno optimizira in se dela na tem, da se pride čim višje v iskalniku, kar pomeni tudi več prodaj.

🌍 KAKO POVEČATI VAŠO PRODAJO NA AMAZONU?

Prijavite se na brezplačen posvet spodaj:

🌍 O AVTORJU

Kot keynote speaker na 2 odrih, bo leta 2020 predaval na največjem dogodku za spletno prodajo na svetu World White Label Expo, na Frankfurtskem sejmu.

 

▶️ Svetoval je podjetjem kot so: RDX Sports (USA), MMG Crex Limited (UK), BVBA JCPGlobal (Belgija), Noctic (Nizozemska), Kuma Knives (Danska), DZS, Flaška, Lupit Pole, Hemptouch, Minime, Lunay, PlanetBIO.

Nejc Volarič se s prodajo na Amazonu ukvarja od leta 2015. V 18 mesecih je s svojo ekipo prodajo preko Amazona, iz nič, pripeljal do 140.000 € mesečnega prihodka. Po nesrečni ukinitvi računa leta 2017 je z novim računom uspel pripeljati prodajo v  samo 6 mesecih do 60.000 € mesečnega prihodka. 

Od leta 2018 njegovo podjetje Verdy™ pomaga podjetjem in posameznikom uspeti na Amazonu.